RegistrerenAanmelden

Er oud uitzien zit in het bloed, jong in de genen

Vrouwen, maar ook mannen, zijn vandaag veel meer dan vroeger bezig met hun uiterlijk. Maar lang niet iedereen ziet er even jong of even oud uit. Soms kijk je ongelovig als iemand zijn/haar leeftijd meedeelt, omdat je nauwelijks kan geloven dat de tijd zo weinig of net zoveel invloed heeft gehad op de persoon in kwestie.

Ouder

Als iemand er ouder uitziet dan hij of zij is, kan dat afhankelijk zijn van een slechte gewoonte, zoals roken. Volgens Britse onderzoekers is ook de chemische samenstelling van het bloed van invloed op de toestand van de huid.

Cholesterol!

Bij het Britse onderzoek moesten medici de leeftijd van 447 mensen raden. Mannen die ouder werden ingeschat dan zij werkelijk waren, bleken vaak een verhoogd cholestorol- en hemoglobine-gehalte gehalte te hebben, de stof die de zuurstof in de rode bloedlichaampjes transporteert.

Vrouwen die er ouder uitzagen zouden een lager gehalte aan bilirubine in hun bloed hebben. Dat is een stof die wordt aangemaakt als de rode bloedcellen worden afgebroken. Daarnaast zat er meer eiwit in hun bloedplasma.

Volgens de onderzoekers zijn de stoffen onder meer verantwoordelijk voor de beschadiging van kleine bloedvaatjes in de huid, waardoor iemand meer rimpels krijgt en er ouder uitziet. Hetzelfde effect wordt overigens bereikt door rook van sigaretten. Je komt dan uit bij de kunstmatig verouderde beelden van Angelina Jolie en Paris Hilton hierboven.

Jonger uitzicht = langer leven

Deze stoffen maken je dus ouder. Maar welke factoren zorgen ervoor dat je er jonger uitziet? Een Deens onderzoek uit 2009 licht daarover  een tipje van de sluier op. Mensen die er jonger uitzien, hebben kortere telomeren (dat zijn de uiteinden van het DNA, hoe langer de telomeren, hoe beter de capaciteit van de cellen om zich foutloos  te repliceren).  Dat hebben Deense wetenschapers volgens de BBC vastgesteld bij een vergelijkend onderzoek op bijna 400 tweelingparen.

De jonger uitziende tweeling leefde gemiddeld genomen het langst.  “De zichtbare veroudering, die door artsen over het algemeen wordt beschouwd als een goede indicatie van de gezondheid van een patiënt, is ook een betrouwbare voorspeller van de levensverwachting van mensen boven de 70 jaar”, aldus de auteurs.

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

 1. De zon en de nicotine zijn de elementen die het meest verantwoordelijk zijn voor het ouder uitzien. Nicotine maakt buiten en binnen kapot,

  Ongepast?

 2. Het verouderingsproces begint nu eenmaal bij de geboorte en geldt voor alle levende wezens. Voor sommigen (te) snel, voor anderen (te) langzaam, of iets langzamer.
  Vooral de voedings- en farmaceutische industrie proberen munt te slaan uit allerhande (meestal nutteloze) middeltjes daartegen…

  Ongepast?

 3. Het klopt toch niet, dat iemand met korte telomeren er jonger uitziet.

  Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.