RegistrerenAanmelden

Een op de vier vrouwen bereikt orgasme door… sport

Vrouwen kunnen een orgasme bereiken door sport, actief en intensief sporten dus. Daar komt geen man aan te pas, laat staan seksuele opwinding. Gaat het om een afwijking? Geenszins. Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat meer dan één op de vijf vrouwen uit een onderzoeksgroep van 530 dames tot een orgasme kwamen bij het sporten. Meer dan de helft ervoer “seksueel plezier”, maar geen hoogtepunt.

Orgasme bij…Aantal
Buikspier-
oefeningen
43,5 procent
Touwklimmen9,3
Fietsen8,1 procent
Gewichtheffen7 procent
Lopen7 procent
Seksueel
plezier bij…
Aantal
Fietsen19,2 procent
Gewichtheffen14,5 procent
Buikspier-
oefeningen
12,2 procent
Lopen9,9 procent
Yoga8,7 procent

Van de vrouwen met dergelijke ervaringen, zei niet minder dan 40 procent ze minstens 10 keer te hebben waargenomen in het verleden. Welke sporten het meest aanleiding geven tot seksueel plezier kun je aflezen uit de tabel hiernaast. Het is in de damesbladen in de Verenigde Staten een ‘hot’ item, en dus een interessante onderzoeksmaterie want publiciteit gegarandeerd.

Directrice Debra Herbenick van het Centrum voor de promotie van seksuele gezondheid aan de Universiteit van Indiana heeft de koe bij de horens gevat. “Het fenomeen wordt soms ‘coregasme’ genoemd omdat het vooral geassocieerd werd met basisoefeningen, in de eerste plaats buikspieroefeningen. (core is Engels voor kern) Maar voor zover we weten is er nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan”, aldus Herbenick in de krant Le Soir.

“Ik begon mezelf over het zadel te wrijwen”

Herbenick en haar collega’s ondervroegen 530 vrouwen van 18 tot 63 jaar. 124 onder hen zegden echte orgasmes te hebben beleefd, opgewekt door het sporten (een exercise-induced orgasm of EIO genoemd) Bij 246 onder hen was er sprake van seksueel plezier (exercise-induced sexual pleasure of EISP) zonder hoogtepunt.

Sommige vrouwen meldden dat ze – zoals bij een echte vrijpartij – het kreunen niet konden onderdrukken. Een van de ondervraagde dames getuigt in Time Healthland (What a Workout! Women Report that Exercise Triggers Orgasm)  over een fietstochtje.  Ze voelde een orgasme komen tijdens het bergop rijden en probeerde het te verbergen voor haar fietspartners. “Ik moest heupwiegend trappen om de pedalen rond te krijgen. Waarschijnlijk daardoor schoof ik op de juiste manier over het zadel. Ik dacht dat ik ging verkrampen, maar al snel voelde het fantastisch. Ik dacht hier moet ik mee stoppen, maar ik deed het niet”.

De beste oefening om tot een orgasme te komen zou de ‘captain’s chair’ zijn, een bekende oefening onder fitness-beoefenaars. Ze bestaat erin je benen die in de lucht bengelen op te trekken tot een zittende positie (zie afbeelding).

“Interessante gegevens”

De meerderheid van de vrouwen was gehuwd of leefde als koppel, ze waren overwegend (70 procent) heteroseksueel. Het seksueel plezier (EISP) werd vastgesteld tot de leeftijd van 63 jaar. Het eigenlijke orgasme kwam voor tot 56 jaar. Zoals gezegd heeft 40 procent van de vrouwen met dergelijke ervaringen het minstens 10 keer meegemaakt. Een op de vijf vrouwen zei dat ze hun lichaam daarbij niet onder controle hadden.

Herbenick noemt de gegevens “interessant, wat ze geven aan dat het orgasme iets is wat niet alleen in een seksuele context plaatsvindt. Ze kunnen ons ook iets zeggen over de lichamelijke processen die deze orgasme-ervaringen bij vrouwen mogelijk maken”.  De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Sexual and Relationship Therapy.

De titel hierboven: “Een op de vier vrouwen bereikt orgasme…” maakt het perspectief misschien wat te breed (we zijn al zeer omzichtig met de formulering) maar “Uit een onderzoek op 530 vrouwen blijkt dat mogelijk een vrouw op vier…” is gewoon niet leesbaar als titel.  Laat in de poll weten wat jij ervan gelooft.

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Een op de vier vrouwen bereikt orgasme door… sport”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.