RegistrerenAanmelden

Een ‘gebroken hart’ bestaat echt maar het lijkt op een inktvissenval

Een gebroken hart bestaat echt. Het hart breekt uiteraard niet maar vertoont een spastische samentrekking van het onderste gedeelte. Dit soort hartaanval wordt omschreven als ‘Broken Heart Syndrom’ of als ‘takotsubo’, dat is een Japanse inktvissenval in de vorm van een vaas.

Vooral bij zestigplussers breekt het hart als eens op die manier. Hoeft eigenlijk niet te verwonderen, want volgens statistieken van de FOD Economie is het aantal zestigplussers dat is gescheiden de voorbije tien jaar verdubbeld. De leeftijdscategorie die er het vaakst mee breekt, zijn tegenwoordig de 50 tot 59-jarigen. In 2010 besloten nog 46 koppels van 80 jaar of ouder het huwelijk te beëindigen.

(Afbeelding: Society for Cardiovascular Angiography and Interventions)

Dit zijn dus allemaal risicopatiënten op een ‘gebroken hart’. Volgens Liesbet Goubert, professor gezondheidspsychologie aan de UGent, wordt de echt fysieke pijn van een mentale klap momenteel nog altijd onderschat.

Realiteit

Maar emotionele pijn is wel degelijk een realiteit. Fysieke pijn en emotionele pijn, zoals afwijzing of verdriet, worden verwerkt in dezelfde hersengebieden. Tot die conclusie komen onderzoeker Naomi Eisenberger en haar collega’s van de Universiteit van Californië in een in februari gepubliceerde studie.

takotsubo

Op de beelden hieronder  kun je zien hoe het hart reageert op hevige emotionele stress zoals een overlijden of een relatiebreuk. Door samentrekking van het onderste gedeelte van de wand zwelt de kamer op bijna als een ballon en neemt het hart de vorm aan van een vaas.

Enorm extra risico

Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen die gevoelig zijn voor fysieke pijn, ook harder getroffen worden door sociale pijn door afwijzing of een breuk. Ze zijn ook eerder geneigd om zich afgewezen of onheus behandeld te voelen.
Het bestaan van mentaal lijden blijkt ook uit de werking van pijnstillers. Proefpersonen die tijdens een eerder experiment van Eisenberger gedurende drie weken een pijnstiller namen, maakten minder melding van emotionele pijn dan proefpersonen die een placebo kregen (In the brain, broken hearts hurt like broken bones /healthland.time.com).

Onderzoek dat eerder dit jaar gevoerd werd aan de Harvard Medical School legt de risico’s van een verlies of relatiebreuk bloot. Op de dag van de breuk loopt de gekwetste ziel 21 keer meer risico op een hartaanval dan normaal. In de eerste week na het pijnlijke afscheid is er nog 6 keer meer risico op een hartaanval  (Broken hearts are truly painful/ huffingtonpost.com).

Hersenen interpreteren pijn

Je persoonlijkheid, eigen eraringen en omgeving spelen een grote rol in de ervaring van pijn, zowel fysieke als sociale pijn. “De vraag die je hersenen zowel bij fysieke als sociale pijn stellen is: wat doet dit met mij? Lijd ik hieronder? Je hersenen interpreteren wat je overkomt, en daar zien we grote individuele verschillen in”, zei Liesbet Goubert, professor gezondheidspsychologie, hierover recent in een krant van de Corelio-groep.

“Ik ben ervan overtuigd dat we de impact van emotionele pijn onderschatten. Als je kijkt naar de vele studies over het fysieke effect van stress, besef je dat verdriet of afwijzing letterlijk hard kunnen aankomen”.  De beste remedie tegen dit soort pijn – en het helpt echt – is volgens haar sociale steun: een knuffel of een schouderklopje.

Meestal geen blijvende schade

Volgens Thierry Gillebert, professor cardiologie aan de UGent, recupereren de meeste patiënten met een ‘broken heart syndrome’ al na een paar dagen goed en ondervindt het hart meestal geen blijvende schade.
De oorzaak van een ‘broken heart syndrome’ is volgens de huidige kennis een spastische samentrekking van kleine bloedvaten in het onderste gedeelte van je hart, als gevolg van grote emotionele stress.

“Dit soort hartaanval komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en ook vaker bij zestigplussers. We zien het op onze afdeling toch een paar keer per maand, vaak tijdens een echtscheiding of na de dood van een geliefde”, aldus Gillebert in hetzelfde krantenartikel.

Lees ook:
“De penis is de spiegel van het hart”
Minder dan 6 en meer dan 8 uur slapen is slecht voor het hart
Zelfs licht hogere bloedsuikerspiegel verhoogt risico op hartinfarct
Wat je zelf denkt – niet wat dokter denkt – van belang voor genezing
Link tussen voeding en veroudering: “Wie minder eet, leeft langer”
Meer en snellere zorg bij hartinfarcten want “Tijd is spier”
Bewijzen voor pure chocolade als hartmedicijn

Tags: , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Een ‘gebroken hart’ bestaat echt maar het lijkt op een inktvissenval”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.