RegistrerenAanmelden

Drinkers en rokers talrijker bij de langlevenden

Deze titel mag u niet inspireren om te gaan roken als een Turk en als een tempelier aan het hijsen te slaan. Maar het is een feit dat langlevende mensen, in tegenstelling tot wat we vermoeden, geen voorbeeldiger leven hebben geleid dan de rest. Een lange levensverwachting is volgens een Amerikaans onderzoek veeleer een kwestie van goede genen.

Wetenschappers van het Albert Einstein College of Medicine aan de Yeshiva University in New York screenden de Askhenazi-joden. Deze groep joden vormt genetisch een grotere entiteit dan andere populaties waardoor het gemakkelijker is om verschillen in de genenstructuur bloot te leggen.

Joggen?

Vooral bij de mannen is weinig drinken en niet roken helemaal geen garantie op een lang leven.
Blijkt dat 24 procent van de langlevende mannen dagelijks alcohol gedronken heeft, tegenover 22 procent gemiddeld. Amper 43 procent van de langlevende mannen deed geregeld aan lichaamsbeweging. Over heel de bevolking is dat gemiddeld 57 procent.

Bij de vrouwen zijn de verschillen minder uitgesproken: 27 procent van de oudere dames heeft aandacht gehad voor gezonde voeding, net evenveel als in de controlegroep.

Obesitas

“De oudste bevolkingsgroep heeft geen voorbeeldiger leven geleid dan de rest van de bevolking. Dat wijst erop dat langlevenden bepaalde genen zouden kunnen hebben die hen beschermen tegen de invloed van een ongezonde levensstijl”, aldus onderzoeksleider Nir Barzilai. Bij de langlevenden waren er wel minder problemen met zwaarlijvigheid.

Gevraagd naar de redenen waarom ze het zoveel langer uitzingen, geven hoogbejaarden ook zelf familiale aanleg (33 procent) als belangrijkste reden op. Fysieke activiteit (20 procent), een positieve opstelling (19 procent), een druk en actief leven (12 procent), minder roken en drinken (15 procent) zijn in hun ogen van minder belang. Met geluk (8 procent) en religie (6 procent) heeft lang het minst te maken.

Uiteraard blijft een gezonde levensstijl voor de gemiddelde man en vrouw zonder supergenen van cruciaal belang voor een gezond en lang leven.

 

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Drinkers en rokers talrijker bij de langlevenden”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.