RegistrerenAanmelden

Denk jong en je blijft jong; denk oud en je krijgt aftakeling

Hoe je jezelf ziet verouderen heeft een invloed op hoe je ook effectief oud wordt. Straffer nog, jezelf min of meer oud inschatten heeft onmiddellijk resultaat op geheugentesten en algemene denktesten. je bent dus niet alleen wat je eet. Je wordt wat je denkt.

Dat blijkt volgens Psychologie Magazine (juli-augustus) uit twee zeer recente wetenschappelijke onderzoeken, een Australisch en een Brits.

In het Australische onderzoek werd een groep van bijna 1.600 Australische 65-plussers gedurende 16 jaar gevolgd. De resultaten zijn verbluffend. Hoe meer aftakeling de ouderen verwachtten, hoe meer ze er in werkelijkheid ook mee te maken kregen. Dat terwijl hun gezondheidstoestand op het ogenblik van de peilingen nauwelijks een invloed had op de verwachtingen voor hun oude dag.

De boodschap is duidelijk: Zie jezelf op je 80ste nog rond het Franse Ile de Ré fietsen – zoals pas gehuwde koppeltjes in de jaren zestig en zeventig vaak deden. Je mag ook dromen van actief snookeren op je negentigste. Zolang je maar niet denkt aan krukken, een rolstoel of wat nog allemaal.
“Het in stand houden van zelfwaardering en van de verwachting nog zelfstandig te kunnen functioneren kan de effecten van achteruitlopende fysieke capaciteiten temperen”, aldus de onderzoekers.

Oud? Dan presteer je slecht

Het Britse onderzoek is directer maar niet minder spectaculair. De zelfperceptie van zestigers werd een beetje gemanipuleerd. Aan een groep die aan het experiment deelnam, werd gezegd dat ze tot de “oudere” deelnemers behoorden. Een ander groep kreeg te horen bij de “jongeren” te horen.

Playboybaas Hugh Hefner doet meer dan schaken om jong te blijven

70 procent dement

De “ouderen” presteerden nadien minder goed op geheugentesten en algemene denktesten. Het soort testen dat wordt afgenomen om dementie te bepalen. En het gaat nog verder. Kregen de proefpersonen eerst een tekst te lezen over geheugenproblemen op latere leeftijd, dan presteerden ze slechter dan gemiddeld op geheugentaken. Kregen ze een tekst te lezen over algemene ouderdomsverschijnselen, dan presteerden ze beduidend slechter op algemene denktesten.

Voor deze laatste groep bleek de impact van de confrontatie – al is het in de vorm van een tekst – met ouderdomsverschijnselen bijzonder groot. Niet minder dan 70 procent van hen haalde scores waarbij ze als dement zouden worden beschouwd, terwijl dat percentage amper 14 procent was in neutrale omstandigheden.

Tags: , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Denk jong en je blijft jong; denk oud en je krijgt aftakeling”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.