RegistrerenAanmelden

Begin met genieten van elke sigaret voor je stopt

31 mei – gisteren dus – was de internationale anti-tabaksdag. “Genieten van elke sigaret voor je stopt” klinkt dan misschien als vloeken in de kerk, toch is dat de boodschap die Luc Rombaut meegeeft in zijn ‘Mindful stoppen met roken’-boek.

Mindful (betekent ‘bewust’, ‘opmerkzaam’) is tegenwoordig een modewoord, er is een diarree aan mindful dinges. Als hulp bij het stoppen, is het misschien een uitstekende strategie om eerst bewust te gaan roken. Een nicotine-verslaving stopzetten moet je inderdaad fysiek uitzweten. Maar er eentje opsteken is evenzeer een ingslepen gewoonte, een vanzelfsprekendheid. Als je dat patroon kan blootleggen, ben je al een eind.

Mindfulness is in feite niets meer dan een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die mensen meer bewust maakt van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

Kleine trucjes

“Oefeningen leren je bewuster omgaan met sigaretten. Via kleine trucjes kun je dat veranderen. Zo kan een roker alle sigaretten omgekeerd in het pakje steken. Als hij dan een sigaret wil opsteken, ziet hij meteen dat er iets niet klopt. Dat maakt hem bewuster. Heb ik nu echt wel zin in die sigaret of kan ik nog twee uur wachten?” zegt Rombaut in een krant van De Persgroep.

In het boek brengt de auteur je ook bij dat je de “goesting” zelf moet analyseren en onder ogen zien. Hoe voelt het? Welke gedachten spelen er door je hoofd? Die goestinggolf moet je proberen te overleven. In de fase van het bewust roken, mag je er als beloning wel een opsteken, maar het finale doel blijft uiteraard volledig stoppen.

Dat lukt slechts een minderheid, heel wat rokers hervallen vroeg of laat.  Volgens Rombaut is zijn boek ook een steun voor de massa stoppers die toch zwichten en zich daardoor onverbeterlijke losers voelen. “In het beste geval slaag je er ook in om bewust te stoppen met roken. En anders leer je toch meer genieten van je sigaret. Een win-winsituatie”

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Begin met genieten van elke sigaret voor je stopt”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.