RegistrerenAanmelden

“Appels en aardbeien zijn pesticidenbommen”

“Snoep gezond, eet een ajuin”. Dat zou de conclusie kunnen zijn van een Amerikaanse analyse van meer dan 60.000 stalen van groenten en fruit tussen 2000 en 2010. Bovenaan de lijst met meest vervuilde gewassen prijkt de appel. Maar ook op en in selder, perzik, paprika en aardbeien zitten gevaarlijk veel pesticiden (zie tabel).

De analyse is het werk van de Amerikaanse Environmental Working Group. Zij zijn de auteurs van deze hitparade, de ‘Dirty Dozen’ en ‘Clean Fifteen’.

Appel ook in Europa een vuillap

De situatie in Europa is volgens de Pesticide Action Network (PAN) vergelijkbaar. Op basis van cijfermateriaal van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid stelt PAN dat ook Europese groenten en fruit te veel ongezond chemisch spul bevatten. Tijdens een doornsee week met elke dag een alledaags menu, krijg je meer dan 30 pesticiden in je lijf.

‘Dirty Dozen’‘Clean Fifteen’
AppelUi
SelderMaïs
Rode paprikaAnanas
PerzikAvocado
AardbeiKool
NectarineErwten
DruifAsperges
SpinazieMango
SlaAubergine
KomkommerKiwi
BosbesMeloen
AardappelZoete aardappel
Pompelmoes
Watermeloen
Champignons

De appel is ook in Europa een vuillap. Voor professor Marc Boogaerts (KU Leuven), expert in milieu en gezondheid, is dat geen verrassing. “Alle studies tonen aan dat appels gevaarlijke resten bevatten. Zelf eet ik nooit een appel zonder die eerst te wassen én te schillen”, zegt hij in De Morgen.

“Hele weg afgelegd”

“In de fruit- en groentensector is in ons land, vergeleken met 10-15 jaar geleden, een hele lange weg afgelegd. De strenge Europese regels en de controles binnen de sector zelf hebben hun effect niet gemist. De achtergebleven residu’s op ons fruit en groenten zitten ruim onder de toegestane drempel. Het zijn nog
maar enkele kleine nanogrammen van pesticidenresidu’s, maar toch moeten wij waakzaam blijven”, zegt Boogaerts in Het Belang van Limburg.
België was in de jaren ’90 koploper in het gebruik van pesticiden. Momenteel zit ons land in de middenmoot, maar dat is dus nog altijd gevaarlijk genoeg om de appels altijd te wassen en/of te schillen.

Pesticiden-cocktail

Probleem is ook dat we via verschillende producten een cocktail van pesticiden binnen krijgen.  De hoeveelheid pesticiden ligt telkens onder de toegelaten norm, maar we weten nog niet wat het effect is van de combinatie van al die kleine hoeveelheden in het lichaam. “Je kunt momenteel  perfect 50 pesticiden binnenkrijgen, allemaal in toegestane hoeveelheden”, aldus Boogaerts.

Bakje bespoten

Toxicoloog Jan Tytgat (foto) wijst nog op een twee andere gevaren waar zelfs voorzichtige consumenten soms aan bloot staan. Bij het begin van het aardbeienseizoen gaan nogal wat mensen aardbeien rechtstreeks bij de boek kopen, maar dan krijgen ze fruit in handen dat niet langs de veiling is gegaan en dus niet gecontroleerd is.

Zelf ergert hij zich ook aan het traditionele schijfje citroen of limoen in frisdrank en thee. De schil ervan zit volgens hem vol pesticiden en die krijg je opgelost mee binnen.

Kleine concentraties

Volgens Tytgat heeft het geen zin om nu bepaalde groenten en fruit te gaan mijden. De concentraties zijn al bij al heel erg klein en ons lichaam beschikt over ontgiftingsmogelijkheden. Maar goed wassen of schillen blijven wel van levensbelang.

Tags: , , , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

 1. dat appels, peren en aardbeien gespoten worden is geen geheim meer. (aardbeien worden volgens een spuitkalender een twintigtal keer per seizoen gespoten tegen alles en nog wat). een appel of peer zelfs nog frekwenter.
  ik heb nooit appels of peren kunnen eten door al deze pesticiden die er nog achterblijven.
  uit noodzaak heb ik twintig jaar geleden zelf verschillende soorten appel en perenbomen geplant.
  in de winkel gekocht fruit geeft mij binnen het kwartier rood doorlopen jeukende ogen en een ontstoken keel. van zelf gekweekt fruit eet ik onbeperkt zonder enig probleem.
  oorzaak moet dus wel bij de insecticides liggen
  .

  Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.