RegistrerenAanmelden

Meer scheefschaatsen boven de 60 dan bij jongere koppels

Ontrouw in relaties komt het meest voor bij 60-plussers, gevolgd door de groep mensen van 35 jaar en jonger. Dat blijkt uit een studie van de University of Washington over de periode 1991-2006. Maar de praktijk is hier waarschijnlijk niet anders. Voor androloog-uroloog Bo Coolsaet zijn de cijfers geen verrassing. Een van de redenen voor het scheef schaatsen van de senioren zijn… betere heupprotheses.

Bij 60-plussers bedraagt het percentage ontrouw ongeveer 28% voor mannen, en 15% voor vrouwen. Bij mensen van 35 en jonger is dat 20 en 15%. Dat de groep in de leeftijdsgroep 36-59 trouwer is, komt mogelijk doordat beslommeringen met werk en familie weinig tijd overlaten voor een buitenechtelijk avontuur. Ook stellen mensen in die periode hun levenskeuzes minder in vraag. 60-plussers daarentegen beginnen opnieuw over hun partnerkeuze en leven als koppel te tobben.

Met dank aan de heupprothese

Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat de ontrouw in de periode 1991-2006 is toegenomen, ook bij 60-plussers. Maar dit kan ook een gevolg zijn van de tendens dat de ondervraagden hun overspeligheid steeds vaker durven toegeven.

«Een bijkomende reden voor het stijgend aantal ontrouwe 60-plussers is het feit dat mensen langer gezond blijven», schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk. «Viagra, hormonale substitutietherapie in de menopauze en heupprotheses verklaren waarom ze langer seksueel actief blijven.»

Opgeschoven midlifecrisis

Androloog-uroloog Bo Coolsaet kijkt niet op van de cijfers. “Dit onderzoek bevestigt eerdere studies. Het fenomeen dat we vroeger omschreven  als de midlifecrisis, heeft zich verplaatst naar de 60-plussers. Mensen die nu 60 zijn, hebben nog 25 jaar van hun leven tegoed. Als je  met pensioen gaat en merkt dat je vrouw vooral met de kleinkinderen bezig is en haar eigen hobby’s heeft, kan je je de vraag stellen of je nog  met die partner verder wil”, aldus Coolsaet in Het Belang van Limburg.

“Groot libido”

“Anderzijds kom ik ook vaak dynamische vrouwen in de menopauze tegen die nog een groot libido hebben, maar van wie de man al zijn energie in zijn carrière heeft  gestoken. Het zijn deze vrouwen die de ‘ontbering’ thuis ontvluchten, en warmte en seksueel genot bij iemand anders zoeken. Zo heb ik er deze week 3 gezien in mijn praktijk”.

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Meer scheefschaatsen boven de 60 dan bij jongere koppels”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.