RegistrerenAanmelden

Zo profiteer je maximaal van de prijzenoorlog in de warenhuizen

Na prijscampagnes bij Delhaize en Carrefour steekt Colruyt, volgens vergelijkingen nog altijd de goedkoopste, in de prijzenoorlog tussen de ketens nog een tandje bij. Een korf van 500 producten wordt (tijdelijk) met 3 procent in prijs verlaagd. De samenstelling van die korf wordt om de paar weken gewijzigd.

Mooi. Maar uiteraard stelt zich de vraag wie die prijsverlagingen uiteindelijk betaalt. De aandeelhouders? (grapje). Prijsverlagingen volledig compenseren op de werkingskosten – en lonen – is evenmin vanzelfsprekend. Waarschijnlijk, ja zelfs bijna zeker, worden de prijsverlagingen verhaald op enkele andere producten en betaal je als klant ten minste gedeeltelijk zelf de nieuwe, mooie kortingen. Al ontkennen de ketens met klem dat ze andere prijzen optrekken.

Hoe omzeil je die klip?

Vergelijk eieren met eieren

De straffe prijzen worden gehanteerd voor basisproducten die makkelijk te vergelijken zijn en waarmee dus bij het publiek kan gescoord worden. Standaardeieren bijvoorbeeld zullen scherp geprijsd worden, maar bij de duurdere bio-eieren zullen de verschillen tussen de winkels veel groter zijn.

Volgens retail-specialist Gino Van Ossel is het inderdaad zo dat prijsdalingen over het algemeen niet gecompenseerd worden door prijsstijgingen binnen dezelfde keten. “Maar er zijn voldoende producten in het assortiment waarop ze wel voldoende marge hebben”, aldus Van Ossel. Oppassen dus met bio-eieren en andere minder courante winkelwaar.

 

Winkel op verschillende plaatsen

Bovenstaand voorbeeld met de eieren geeft het al aan: Het voordeligst winkel je door op verschillende plaatsen de beste prijzen weg te kapen.

Weet dus waar je wat vindt. Hypermarkten zetten aan tot kopen. Maar de verpakkingen zijn er niet altijd aangepast. Het aanbod voor eenzelfde product is zo groot dat je de goedkopere producten nauwelijks vindt en ten langen leste toch gewoon je kar snel volgooit. De goedkoopste winkels bieden anderzijds niet altijd een volledig gamma aan. In de Aldi vind je ook binnen het seizoen soms geen savooikool.

Okay is niet gelijk aan Colruyt

Delhaize en Carrefour maken hun reputatie waar. Colruyt is volgens prijsvergelijkingen nog altijd de goedkoopste, voor Delhaize, voor Carrefour. Een kleine test met 12 producten (eiren, Nutella, melk, Pampers) in De Tijd levert een kasticket op van: Colruyt 40,83 €; Delhaize 43,63 €; Albert Heijn 44,11 € en Carrefour 46,70.

Maar reputaties verschuiven. Zo is Delhaize er met veel communicatie en een vernieuwde prijspolitiek in geslaagd de kloof te dichten. Velen denken ook dat je in de Okay-buurtwinkels van Colruyt het goedkoopst koopt, terwijl de Okay – met een beperkt aanbod (dure) merkproducten – enkel de ambitie heeft de goedkoopste te zijn  “van de lokale concurrenten. Dat betekent: in een straal van een paar kilometer”, zo zei de topman van de Colruyt-groep in 2008 (vilt.be).

Koop geen merkproducten

En de discounters? Die zijn nog goedkoper, maar met andere producten die niet in één korf over alle winkels heen te vergelijken valt. Test-Aankoop zocht het recent nog uit (Lees ook: Discountproducten scoren beter dan eersteprijsmerken): Nationale merken zijn ruim 60 procent duurder dan eersteprijsmerken (zoals 365 van Delhaize, Carrefour Discount van Carrefour en Everyday van Colruy. Discountproducten uit ketens zoals Ali en Lidl zijn soms tot ruim 20 procent duurder dan die eersteprijsmerken, maar scoren beduidend beter op kwaliteitsbeoordeling.

Minister Van de Lanotte, nog altijd Keizer van Oostende, wil de Belgen trouwens aanzetten tot het kopen van goedkopere merken. Ook de moeite om hier te vermelden: Ben je aan echt grote aankopen toe: ga dan eens over de grens kijken. In Nederland kost voeding gemiddeld 12 procent minder.

Kijk onderaan en boven in de rekken

Last but not least. Kijk verder dan wat op oog- of armhoogte is uitgestald: dat zijn doorgaans de duurste producten. Kijk ook helemaal onderaan en helemaal bovenaan in de rekken. Heb je niets tegen snelverkoopkortingen voor verse producten, winkel dan 30 minuten vooor sluitingstijd. In de meeste supermarkten wordt verse voeding die diezelfde dag nog verkocht moet worden afgeprijsd met 30 procent.

Meer van deze tips vind je op:

Tips voor slimme shoppers om tot 70 procent te besparen
Besparen op voeding: Ander menu & Anders winkelen

Tags: , , , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

 1. Iets wat me ook wel opvalt is dat bijvoorbeeld groenten en fruit van Carrefour veel langer vers blijven. (bij colruyt worden ze zeer koel bewaard) Ook raad ik aan om voor je vleeswaren nooit in een warenhuis te kopen, maar ga naar de plaatselijke beenhouwer, daar krijg je waar voor je geld, en geloof me het scheelt niet zo veel in prijs. Wil je echt voordeel doen, moet je producten die niet vervallen massaal inkopen als ze in reclame zijn.

  Ongepast?

 2. Colruyt doet al het mogelijke om de consumenten het zo moeilijk mogelijk te maken om hun prijzen te vergelijken. Bv Cola-cola in 2 liter flessen speciaal voor hen. Nergens anders in België verkrijgbaar. Nooit reklamedrukwerk met prijzen.

  Ongepast?

 3. Colruyt is NIET de goedkoopste.Ik heb meedere male contact gehad betreffende inktpatronen voor mijn HP-printer en juist dezelfde verpakking koop ik nog steeds goedkoper bij “Kruitvat”,zelfs na een seintje aan “Test-aankoop”

  Ongepast?

 4. Opgelet: De slogan “alles Hollands geprijsd” van Albert Heyn is niet correct.
  Albert Heijn is in België niet zo goedkoop als in Nederland, waar het trouwens ook één van de duurdere ketens is. Waarschijnlijk zijn de inkoopprijzen bij de grote leveranciers zoals; Coca-Cola, Unilever in België hoger dan in Nederland en dulden die geen parallel-import.

  Ongepast?

 5. Laat de man winkelen. Kijk naar de reacties, allen mannen. Wij kopen minder impulsief dan de vrouw.
  Ik kijk bv naar de kiloprijs voor vlees en charcuterie.
  Biefstuk kan je gerust goedkoop noemen. Kaas heeft ongelooflijke prijsverschillen voor zelfde kwaliteit kan dit varieren tussen 6€ en 14€ de kilo.
  Wijnen koop ik per 24 flessen bij acties waarbij ik bovenop de korting ook nog 10% extra krijg. En je kunt meestal proeven terplaatse.

  Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.