RegistrerenAanmelden

“Verwende” belegger moet dividend opnieuw leren waarderen

Carlos Brito, topman van AB Inbev, verdiende in 2011 ongeveer 2,4 miloen euro. De brouwer is ook een goede dividendbetaler.

Beleggers zijn de voorbije twintig jaar allesbehalve beloond voor de risico’s die ze hebben genomen en toch zijn ze – hoewel er voor velen nauwelijks winst is – verwend. Omdat ze in de jaren ’80 en ’90 een uitzonderlijke periode meemaakten. “Uitzonderlijke jaren van buitenmaatse koerswinsten. Over een langere periode zijn dividenden goed voor meer dan de helft van het aandelenrendement”, stelde Morgan Stanley enkele dagen geleden.

We komen dan uit bij stukken  zoals Renault, Reed Elsevier, RD Shell of ‘ons’ AB Inbev. Dividenden moeten volgens het  Amerikaanse beurshuis in ere hersteld worden.  Zeker in vlakke of dalende markten is het dividendrendement een zeer bepalende factor. De statistieken bewijzen deze stelling, het is al lang een gekend gegeven. Maar toch maken ze telkens indruk.

Door de bank genomen stijgen de beurskoersen van aandelen op de wereldmarkten sinds de jaren zeventig met 5,1 procent. Wordt het dividend meegeteld, dan stijgt het gemiddelde rendement op jaarbasis naar 8,3 procent.

Wordt de blik open getrokken tot de jaren ’30 van vorige eeuw dan is het verschil nog indrukwekkender. Over de lange termijn bedraagt het koersrendement – zonder dividenden – van Europese aandelen aangepast voor inflatie gemiddeld 1,2 procent per jaar. Wie telkens het dividend zou herbeleggen, kijkt terug op een totaal rendement aangepast voor inflatie van 5,4 procent. Meer dan het viervoud.

Bijgaande grafiek geeft per decennium het belang waar van dividend en koerswinst. De jaren ’50, ’80 en ’90 steken er inzake koersontwikkeling bovenuit.

Op beleggersbelangen.nl vind je een lijst van de aantrekkelijkste dividenden (minstens 3,5 procent en toenemend, minder dan 75% winstuitkering, lage schuldgraad…). Let wel: het is geen puur kooplijstje. Amper 16 stukken krijgen van Morgan Stanley een koopaanbeveling. Ondermeer de Leuvense brouwer AB Inbev met een dividend van 3,9 procent en een uitkeringspercentage van 59 procent over 2012.

Status

Toch heeft het dividend tegenwoordig niet de status die het volgens deze statistieken verdient. De meeste beleggers focussen op koerspotentieel. Voorbeelden van hippe aandelen zijn bijvoorbeeld Apple – is pas recent begonnen met het uitkeren van een dividend.  Of godbetert Facebook – het cijfer waar op gefocust wordt is ‘inkomsten per gebruiker’, we spreken nauwelijks over echte winst, laat staan dividend. Voor bedrijven waarmee Warren Buffet fortuin vergaarde – Coca Cola, American Express, Kraft Foods – is amper belangstelling.

Jaarlijks inkomen

Wie een jaarlijks  extraatje uit zijn spaargeld/beleggingen wil halen, kan nochtans niet om dividenden heen. Vastrentende beleggingen brengen in veel gevallen amper meer op dan de inflatie (bij een spaarboekje stop zelfs je geld toe).

Morgan Stanley wijst erop dat  het gemiddelde dividendrendement voor Europese aandelen zelfs 50 procent hoger ligt dan de gemiddelde rente op staatspapier:  “Niet dat dit een signaal is voor een nieuwe beursstijging, maar het biedt wel een valabel alternatief”.

Dividend-aandelen zijn bovendien minder labiel dan koerspaardjes. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat dividendbeleggers minder wispelturig zijn en hun aandelen bijhouden voor de lange termijn.

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op ““Verwende” belegger moet dividend opnieuw leren waarderen”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.