RegistrerenAanmelden

Tips om bellen en surfen in het buitenland betaalbaar te houden

Telecomoperatoren hebben een bijzonder kwalijke reputatie wat betreft bellen, sms’en of internetten in het buitenland: als ze kunnen zitten ze in je portefeuille (dat doen ze trouwens ook voor binnenlands verkeer). Daarom legt Europa maximumtarieven op. Die zijn op 1 juli – afgelopen zondag dus – nog verlaagd.

Vanaf die datum betaal je in een EU-lidstaat maximaal 70 cent per megabyte, exclusief btw (vanaf 2014 wordt dat nog amper 20 cent per megabyte). Proximus rekende daarvoor tot zondag 9 (negen) euro per megabyte aan.

Een sms in Europa versturen, kost vanaf juli maximaal 9 cent, zonder btw. Dat is vergelijkbaar met wat we in België betalen om een sms te versturen. Een sms ontvangen is altijd en overal ter wereld gratis.
Ook de maximumtarieven voor telefoneren worden verder verlaagd.

Lijstje

De maximumtarieven gelden enkel binen de EU. Je operator moet een bericht sturen met de tarieven telkens als je een ander EU-land binnenkomt.

In de rest van de wereld geldt die verplichting niet. De tarieven in Europa mogen dan wel in dalende lijn zitten, het is best mogelijk dat je een onaangenaam hoge factuur in de bus krijgt. Daarom volgend lijstje aanbevelingen:

1) Gunstig tarief?

Bekijk het aanbod van je operator. Check of je bestemming is inbegrepen in je huidige abonnement. Misschien heeft de operator een speciaal tarievenpack in aanbieding voor bepaalde (vakantie)periodes of bepaalde bestemmingen.  Zo weet je ook precies waar je aan toe bent.

2) Leid inkomende gesprekken af naar voicemail

Als je je gsm in het buitenland aan laat staan, neem dan niet altijd op. Zeker niet op andere continenten. Leid de binnenkomende gesprekken naar je voicemail:  zo weet je wie u er gebeld heeft en kies je zelf of het de moeite is om terug te bellen of mailen.

3) E-mail aan banden

Beperk de grootte van de inkomende berichten. En schakel op je toestel de automatische synchronisatie van e-mails (het spiegelen van je mailbox op de pc en de smartphone) uit.

4) Geen roaming voor dataverkeer

Vooral dataverkeer zorgt voor hoge rekeningen. Check of roaming (het automatische overschakelen op het plaatselijke telecombedrijf) staat uitgeschakeld voor dataverkeer. Smartphones schakelen vaak automatisch over op roaming als dat niet is uitgeschakeld. Laat je roaming wel toe, kijk dan uit voor verspilling van datavolume. Ga – als ze bestaan – naar mobiele versies van bekende sites. Opgepast met beelden. Google Mapsbijvoorbeeld  is een bekende datavreter.

5) Vermijd audio en video

Het binnenhalen van audio en video in het buitenland is om problemen vragen, al zijn de tarieven per megabyte nu begrensd. Eén uur surfen op het internet kost ongeveer 10 megabytes, filmpjes gaan al snel in de tientallen megabytes.
Dezelfde waarschuwing geldt uiteraard in omgekeerde richting. Mail geen foto’s of beelden naar kennissen, maar gooi ze (gericht) op Facebook of sites als Picasa of Photobucket. (Lees ook: Tips voor vakantiefoto’s op Facebook: Liever orgineel dan…)

6) WiFi hotspots

Maak gebruik van WiFi hotspots voor dataverkeer. Dat is soms zelfs gratis.

7) Prepaid simkaart

Wil je echt niet voor verrassingen komen te staan, kies dan voor een prepaid simkaart. Soms zijn er prepaid sim-kaarten met mobiel internet te vinden. (Lees ook: Tips voor een betaalbare surfvakantie / zdnet.be)

8) Hou je verbruik in de gaten

Operatoren moeten van Europa een maandelijks plafond van 60,50 euro (inclusief btw) hanteren voor het  roaminggebruik van internet in Europa. Voor de rest van de wereld was dat 242 euro, maar dat wordt vanaf 1 juli ook 60,50 euro. Bij overschrijding wordt je internettoegang tijdelijk geblokkeerd.
Er bestaan specifieke apps om je downloadverkeer te monitoren, zoals ‘Onavo’ of ‘My Data Manager’. Misschien geen overbodige luxe.

Tariefvork buiten de EU

Vooral reizigers naar Zuid-Amerika en Afrika moeten op hun hoede zijn.
Bellen: kan tussen 1,10 euro (vanuit de VS naar lokaal nummer) en 6 euro per minuut kosten (vanuit Zuid-Amerika en Afrika naar de rest van de wereld)
Opgebeld worden: kost tussen 0,90 euro (Zwitserland, Noord-Amerika, Oost-Europa en Maghreblanden) en 2,50 euro per minuut (Zuid-Amerika en Afrika).
Sms’en: tussen 0,50 en 0,70 euro.
Data: tussen 3,5 euro (VS, Zwitserland) en 14,52 euro per MB (Zuid-Amerika en Afrika).

Vangnetje

Dat zijn behoorlijk indrukwekkende tarieven. Maar daar kun je aan ontkomen.

In het aanbod van de telecomboeren zitten tegenwoordig data-abonnementen en formules op maat van de  (zaken)reizigers. De tarieven zijn niet buitensporig (bijvoorbeeld 5 MB voor 2 euro en 20 MB voor 5 euro) maar nog altijd geen vrijgeleide om ongebreideld aan het surfen te gaan.  Die formules variëren soms naargelang de bestemming.

Sommige operatoren hebben zelf een alarm voorzien. Een standaardinstelling die je per sms waarschuwt en de verbinding verbreekt vanaf een bepaald maandbedrag. Bied je operator dergelijke dienst aan, check dan even of die dienst functioneert op jouw  toestel.  Op iPhones en iPads is dat bijvoorbeeld niet het geval.

Tags: , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. gsm thuis laten is de goedkoopste oplossing… kost niks.. En niemand stoort u tijdens uw vakantie.

    Ongepast?

  2. Vandaag nog een half uur gebeld met Spanje van iphone naar iphone met viber, prima kwaliteit en kost me NUL euro. Ook Skype is spotgoedkoop om te telefoneren.

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.