RegistrerenAanmelden

Thuiskopie blijft overeind: “Je mag zoveel (illegaal) downloaden als je wil”

Wettelijk gezien ben je OK als je thuis een film downloadt. Dat is volgens prof mediarecht Patrick Van Eecke ook zo als je materiaal binnenhaalt vanop een illegale site. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Als je dingen deelt, zoals een 48-jarige arbeider uit Harelbeke die voor de rechter moest verschijnen, riskeer je wél zware boetes. Hem hing een boete van 117.000 euro boven het hoofd.

Prof Van Eecke van de Universiteit van Antwerpen kwam tijdens ‘Sound of Sam’ op StuBru (23 feb 2012) naar aanleiding van het opdoeken van MegaUpload.com ruim aan het woord. De focus lag daar uiteraard op muziek en op een jonger publiek. So What. Een wat ouder publiek kent er ook wat van.

Black Rainbow (1989) met Rosanna Arquette en Tom Hulce

Als je nog eens Easy Rider (1969) of Black Rainbow (1989) wil zien of ‘Music for 18 Musicians’ van Steve Reich wil horen, kun je ze gewoon binnenhalen. Dergelijke titels vind je ook wel ergens te koop en ze kosten niet eens veel (hoewel). Maar dan moet je wachten. De impulsaankoop wordt een impulsdownload.

“Ik vind wel dat je met respect moet omgaan met het werk van auteurs”, aldus Van Eecke. Maar wettelijk gezien is er geen probleem. De zogenaamde ‘thuiskopie’ is in België (ook in Nederland) een recht dat al lang in de wetgeving stond en er – ondanks voorstellen om het te verstrengen – nog altijd in staat. “Het dateert vanuit de tijd dat mensen thuis op video dingen opnamen van op tv”, aldus Van Hecke. Er is grote weerstand om dat recht voor de (thuis)gebruiker in te perken. De thuiskopie moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

Wel op drager, niet verspreiden

 • Dat gedownload materiaal mag op drager worden gezet (hd, mp3-speler, usb-stick…) maar mag niet buiten de huiselijke kring worden vertoond of afgespeeld. De huiselijke kring  hoeft zich niet te beperken tot mensen met wie je een bioligische band hebt.
 • Maar je mag niet downloaden voor kennissen of vrienden. Je mag het materiaal ook niet ‘delen’ online of ‘in the cloud’ en toegankelijk voor anderen opslaan, want dat zijn vormen van verspreiding. Je mag uiteraard geen reeks kopies maken.
 • Volgens de Federale Overheidsdienst Economie is het nog niet uitgemaakt of een download vanop een illegale (P2P) piraatsite ook geldt als “thuiscopie”, maar prof Van Hecke is zeker van zijn standpunt en stelt dat je dan niets verkeerd doet. “De huidige visie is dat men achter de aanbieders van het materiaal moet aangaan, niet achter de thuisgebruikers”.

Zoals wiet

Maar er is wel degelijk nog een grijze zone. Want in vergelijkbare discussies in het buitenland wordt de vraag gesteld of je voor je thuiskopie file-sharingsoftware mag gebruiken. Want dan ben je als kleine particulier ook zelf aan het uploaden.

Je kunt de situatie dus vergelijken met het gedoogbeleid inzake soft-drugs. Thuis op de canapé is het niet illegaal om te blowen, maar kom je de deur uit met iets teveel grammen op zak dan ben je een internationale drugshandelaar.

Wanneer er een vermoeden bestaat dat je zelf bezig bent met het verspreiden – op welke manier ook – van door auteursrecht beschermd materiaal, riskeer je dat Sabam de politie inschakelt en alles meeneemt. Dat is gebeurd met ambachtelijke piraten.
Die weg willen we dus uitdrukkelijk niet op. De 48-jarige arbeider van hierboven liep in 2011 tegen de lamp nadat hij muziek van de Kaiser Chiefs op een internetforum (forumw.org) had gegooid nog voor de cd officieel verdeeld was. De Harelbekenaar had het album via een P2P-programma ‘gevonden’ bij ene Homer Simpson.

Zal grijs blijven

De discussie over de ‘eerlijke’ thuiskopieerder is voor een goed stuk theoretisch. Dat stelt kluwercopyrightblog.com. Beperkingen op de thuiskopie zullen nooit het probleem van het ‘illegaal’ kopiëren oplossen. Pogingen in vele landen om het privaatkopiëren aan banden te leggen hebben niets opgeleverd, ook geen voordeel voor de auteurs. Ze leiden integendeel tot rechtsonzekerheid en een grotere weerstand tegen het bestaan van het auteursrecht zelf.

Meer over de thuiskopie en de voorwaarden op FOD Economie.

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

 1. Echter zal tegen het eind van dit jaar deze wet volledig ongedaan gemaakt worden door het ACTA verdrag dat België zo vrolijk steunt. Dit verdrag verbied letterlijk thuiskopieën.
  Dus vanaf 2013 is iedereen die een foto of stukje muziek van het internet bekijkt op een website die geen toestemming had voor die foto of muziek mee schuldig aan copyright schending.
  Lang leven de nieuwe dictatuur van de Entertainment Industrie.

  Ongepast?

 2. We gaan een kluchtje verzinnnen om het allemaal te redden:

  - Een wiskunde formule is ook een thuiskopie.
  - Als er er geen Vlaamse films op muziek staan, is dat omdat we niks mogen opladen, en … dat hadden we als STUBRU luisteraars graag zo gehouden!

  Ongepast?

 3. @ Jef..deze wet zal behouden blijven. Voorstel verworpen! http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1355602

  Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.