RegistrerenAanmelden

Risicoloze alternatieven voor spaarboekje zijn op

Heeft een spaarboekje nog zin, als het zelfs met de getrouwheidspremie erbij niet één procent opbrengt? Na de tariefverlagingen van ING, Axa en Rabobank overloopt Francis Muyshondt van Test-Aankoop Invest mogelijke alternatieven.

Obligaties

“Bedrijfsobligaties geven gemiddeld een rendement van 3 tot 5 procent op jaarbasis. Obligaties in een volatiele munt zoals de Turkse lira of met een lage rating leveren soms het dubbele op. Wie dat wenst, kan zijn obligaties voor het einde van de looptijd verkopen op de secundaire markt, al is dat niet altijd even makkelijk en moet je vaak bereid zijn om wat verlies te slikken.”

“Obligaties worden verkocht in coupures van minimaal 1000 euro. In tegenstelling tot spaarboekjes staan obligaties niet onder staatswaarborg. Als de emittent het bedrag op het einde van de looptijd niet kan terugbetalen, is de belegger zijn geld dus kwijt. Bovendien betaal je op de coupon 21% roerende voorheffing. En obligaties in vreemde munten houden natuurlijk een wisselkoersrisico in.”

Staatsbons

“Staatsbons of overheidsobligaties van kernlanden als België, Duitsland of Nederland houden een stuk minder risico in dan bedrijfsobligaties.”

 

“ Sinds het uitbreken van de eurocrisis staan grote institutionele beleggers al maanden in de rij om hun geld hier te parkeren. De Belgische Staatsbon met een looptijd van acht jaar die deze week is afgesloten brengt hierdoor nog slechts 2,1% op. En daar moet nog eens 21% roerende voorheffing op worden betaald.”

Termijnrekening

“De beste termijnrekening op de markt van NIBC Direct brengt 2,45% netto op. Dat is 0,15% meer dan de best rentende spaarrekening van NIBC.
Een termijnrekening staat bovendien net als een spaarboekje onder staatswaarborg tot een bedrag van 100.000 euro.”

“Door het systeem van roerende voorheffing is de meeropbrengst haast verwaarloosbaar. En wie zijn geld op een termijnrekening plaatst, zit daar, afhankelijk van zijn contract, voor twee of soms vijf jaar compleet aan vast.”

Rendementen uit vervlogen tijden

 

Kasbons

“Kasbons zijn relatief veilig en geven momenteel op drie jaar een rendement van 2,29% netto.
Dat is net iets meer dan de gemiddelde spaarrekening maar minder dan een termijnrekening met dezelfde looptijd.”

“Kasbons zijn eigenlijk leningen die je verstrekt aan een bank. Wie zijn geld voor het einde van de looptijd wil opnemen, betaalt daar meer dan 2% aan kosten en boetes op.”

Spaarverzekering

“Een Tak 21 spaarverzekering is een verzekeringsproduct dat een vaste opbrengst garandeert en bovendien niet wordt belast als je je kapitaal langer dan acht jaar laat staan. Bovenop het vaste rendement kun je met wat geluk ook nog een deelname in de winst opstrijken, al is dat in het huidige beursklimaat zeer twijfelachtig. Een Tak 21 staat wel onder staatswaarborg.”

“Momenteel ligt het gegarandeerde rendement van een Tak 21 amper een half procentje hoger dan dat van een spaarboekje, terwijl je eigenlijk voor acht jaar vastzit.
Want wie zijn contract vroeger afkoopt, moet toch weer die 21% roerende voorheffing betalen.”

Conclusie

Francis Muyshondt komt tot volgende conclusie: “Momenteel bestaan er eigenlijk geen beleggingsproducten die even veilig en even flexibel zijn als een spaarboekje en toch een gevoelig hoger rendement bieden. Beleggers die niet tevreden zijn met een opbrengst van twee tot drie procent, zijn vandaag verplicht om te investeren in aandelen, fondsen of vreemde munten. Maar dat houdt natuurlijk gevoelig hogere risico’s in.”

Tags: , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Risicoloze alternatieven voor spaarboekje zijn op”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.