RegistrerenAanmelden

Rabobank zet rentedaling in; gemiddelde basisrente nu beneden 1 procent

Rabobank.be, de grootste internetbank van ons land, verlaagt vanaf vandaag haar rentevoeten met 0,2 procent tot hooguit 2,4 procent. NIBC houdt het nog steeds bij 3%. Volgens Kristof De Papepe van het gespecialiseerde Spaargids.be is het uitkijken als Rabobank in welke zin ook de rente aanpast.

“Tegen eerdere verwachtingen in, zijn de marktrentes de laatste maanden verder blijven dalen en bijgevolg ook de rente die we u kunnen betalen”, aldus Rabobank.be in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Daarom verlaagt de bank haar basisrente op haar verschillende boekjes met 0,2 procent. Voor de hoogst renderende, Rabo Plus Account, blijft dat gecombineerd dan toch nog steeds 2,4 procent.

Brede verlagingsgolf?

Rabobank geldt zowat als de trendsetter. Toch denkt De Papepe niet dat er zoals begin april, toen BNP Paribas Fortis zijn globale rente tot 1 procent verlaagde, nu een tweede, brede verlagingsgolf komt. Wellicht wordt er enkel wat afgeknepen van de hoogst renderende rekeningen.

De internetbank is niet de enige die de spaarrente verlaagt. Dat deden de voorbije weken al heel wat banken dat, zowel prijsbrekers als grootbanken. Zij konden de voorbije maanden super goedkoop lenen bij de Europese Centrale Bank, daardoor zijn ze voor hun werkingsmiddelen minder afhankelijk van de spaarder. Die moet dus met minder tevreden zijn.

Gemiddeld 1 procent

Uit gegevens van de Nationale Bank blijkt trouwens dat de gemiddelde basisrente op een Belgisch spaarboekje onder 1 procent uitkomt. Dat is vooral toe te schrijven aan de lage basisrente van 0,75 procent op de klassieke spaarboekjes bij BNP Paribas Fortis en Belfius (ex-Dexia).

Het goede nieuws is dat ook de inflatie een duik neemt. Daardoor wordt de reële rente, de rente min de inflatie (momenteel 2,26 procent),  toch nog een klein beetje positief bij de aantrekkelijkste spaarrekeningen.

NIBC Direct

NIBC Direct Getrouwheidsrekening blijft desondanks zijn poleposition volhouden. De bank torent al enkele maanden bovenaan met 1,5% basisrente plus 1,5% getrouwheidspremie en garandeerde dat tot 30 juni. “En wij handhaven die rentevoet nog steeds”, onderstreept algemeen directeur Dirk Dewulf in dezelfde kranten. “Het is niet onze bedoeling direct te verlagen, maar een datum garanderen wij nu niet meer gezien de volatiliteit van de markten.”

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Rabobank zet rentedaling in; gemiddelde basisrente nu beneden 1 procent”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.