RegistrerenAanmelden

Processie van Echternach met vermogenstaks

Processie van Echternach

Het begint aardig vervelend te worden, de soap met de 4 procent rijkentaks. Je weet wel, die extra roerende voorheffing die mensen met meer dan 20.020 euro aan roerende inkomsten op sommige beleggings- categorieën moeten betalen.

Tot daar gaat meestal de parate kennis. De volgende episode in dit complexe drama met een krakkemikkige nieuwe belasting (we blijven zo beleefd mogelijk) en een dwars liggende banksector, is dat de fiscus pas vanaf 1 augustus nalatigheidsintresten zal aanrekenen.

Eerst was 1 juni vooropgezet. Maar de banken nemen nog meer tijd. Zij beginnen nu pas aan hun klanten te vragen welke keuze ze willen maken (onmiddellijk 21 plus 4 procent roerende voorheffing op sommige beleggingen maar ‘anonimiteit’;  of enkel 21 procent maar aangifte van die beleggingen). En ze maken zich sterk dat ze zelf eventuele nalatigheidsintresten zullen betalen.

Een overzichtje van de huidige situatie kun je aflezen in de tabel hieronder. Meer toelichting over dit maanlandschap en in welke krater er nog geld te stoppen valt, lees je hier (Aandelenbelegger jaarlijks tot 750 € kwijt, spaarder in grote onzekerheid).

Beleggings
-categorie
Tarief
roerende
voorheffing
Melden
aan
de fiscus
Telt voor
20.020 €
grens
Extra
heffing
van 4%
Spaarboekje
< 1.830 €
intrest
0 %NeeNeeNee
Spaarboekje
> 1.830 €
intrest
15 %JaJaNee
Staatsbon
Leterme
15 %JaNeeNee
Staatsbons,
Kasbons,
Termijnrek,
Obligaties
21 %Ja, tenzij
4% extra
JaJa
Dividenden21 %Ja, tenzij
4% extra
JaJa
Dividenden25 %JaJaNee
Tak-21 rekeningen0 %NeeNeeNee

Een voorbeeldje: Iemand die op een jaar 15.000 euro aan dividenden ontvangt en 8.000 euro aan intresten op een termijn- rekening (normaal wordt daar 21 procent voorheffing afgehouden) heeft dus 23.000 euro aan beleggings- inkomsten. Hij of zij moet dan een bijkomende heffing van 4 procent betalen op het surplus van 2.980 euro.

Vluchtroute

De belasting- verhogingen op zich zijn niet spectaculair. Wel de nieuwe meldingsplicht en de mogelijke vluchtroute door onmiddellijk 4 procent RV extra te betalen op beleggingen die normaal gezien tegen 21 procent worden belast (termijnrekeningen, kasbons, obligaties, VV-aandelen).

Aangeven vanaf 2013

Vanaf aanslagjaar 2013 moet iedereen daarom zijn roerende invullen op de belastingaangifte. Dat moet de fiscus in staat stellen om uit te maken of de grens van de 20.020 euro al dan niet overschreden is. Om te vermijden dat spaarders zouden ‘vergeten’ om sommige inkomsten aan te geven, zullen banken en verzekeraars verplicht worden om de Nationale Bank   in te lichten over de interest- en dividendbetalingen.
Kies je voor je beleggingen die normaal gezien 21 procent RV torsen voor deze 4 procent ‘rijkentaks’ of ‘vermogenstaks’, dan is de bank niet verplicht om de rentebetalingen te melden en moet je ze zelf als belastingplichtige evenmin aangeven.
Andere roerende inkomsten – dividenden belast aan 25 procent – moeten wel aangegeven worden.

Keuzeformulier

Spaarders en beleggers – ook de kleine – zullen binnenkort door hun bank gevraagd worden een keuze te maken. Sommige kleinere instellingen hebben dat al gedaan (Bank Degroof, Bank Delen, Petercam).

Maar de grote spelers – BNP Paribas, Belfius, KBC en ING België – hebben hun klanten nog niets gevraagd. Zij houden nog altijd 21 procent in. KBC-klanten krijgen momenteel die vraag voorgeschoteld en moeten pas op 30 augustus hun antwoord klaar hebben. De bank zegt dat ze eventuele nalatigheidsintresten zelf ophoest. Bij Belfius krijgen de klanten zelfs tot 31 oktober tijd om te kiezen. Maar bij alle instellingen zal het volgens de sectororganisatie Febelfin niet de klant maar de bank zelf zijn die eventuele nalatigheidsintresten betaalt.

Lees ook: Vermogenskadaster is daar: Beleggers zijn sitting ducks

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Processie van Echternach met vermogenstaks”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.