RegistrerenAanmelden

Nieuwe verkeersregels en boetetarieven in Europa

Wie tijdens de zomermaanden met de auto op vakantie gaat, moet dit jaar extra opletten in het buitenland. In sommige landen, zoals Frankrijk en Oostenrijk, gelden nieuwe verkeersregels en in andere landen gingen de boetetarieven onlangs – soms fors – omhoog. Wat betreft de verkeersregels geldt er in Europa nog steeds geen eenvormigheid.

Elk land heeft dus zo zijn eigen regels en uitzonderingen. “Vooral in Frankrijk wordt het deze zomer opletten”, vertelt VAB-woordvoerder Maarten Matienko. “Vanaf 1 juli moet elke automobilist in Frankrijk een alcoholtester bij hebben. Deze blaastests zijn onder andere verkrijgbaar bij de apotheek en auto speciaalzaken (aan 2 euro per stuk, red.). Een andere nieuwigheid in Frankrijk is het verbod op het gebruik en bezit van navigatiesystemen, gsm’s, PDA’s en zelfs laptops met flitslocatie-signalisatie. Een overtreding hierop kan worden bestraft met een boete van maximaal
1.500 euro.”

Hogere boetes

Naast nieuwe regels moet je in het buitenland ook opletten voor hogere boetes. Enkele vakantiebestemmingen, zoals Nederland en Spanje, hebben het afgelopen jaar hun tarieven verhoogd. “Wie in België tegengehouden wordt met meer dan 0,5 promille in het bloed krijgt een boete van minstens 170 euro en minimum 3 uur rijverbod voorgeschoteld. In de populaire autobestemmingen en de belangrijke transitlanden liggen de boetes echter vaak nog hoger. In
Duitsland en Spanje betaal je bijvoorbeeld minstens 500 euro. In Nederland kan je boete oplopen tot 700 euro.”

Te snel

Ook snelheidsovertredingen worden deze zomer strenger bestraft in sommige Europese landen. Frankrijk, de belangrijkste autobestemming voor de Belgen, gaat deze zomer bovendien een veel strenger controlebeleid voeren. “Wie in België 20 km/u te snel rijdt krijgt een boete voorgeschoteld vanaf 150 euro. Wie meer dan 50 km/u te snel rijdt, begaat een zeer zware overtreding en moet in principe voor de rechter verschijnen. Indien hij niet gedagvaard wordt, bedraagt de minnelijke schikking minstens 380 euro. In het buitenland durft men echter veel strenger op te treden. In Frankrijk is de ‘vanafboete’ voor wie meer dan 50 km/u te snel rijdt 1.500 euro. En in Oostenrijk kan overdreven snelheid je tot 2.180 euro kosten”, aldus Maarten Matienko.

Bellen achter het stuur

Wat bellen achter het stuur betreft, moet je dit jaar extra opletten in Nederland, waar de boete tot 220 euro steeg. Ook in Frankrijk steeg het tarief naar minstens 135 euro. In Italië en Spanje bedragen de boetes respectievelijk 150 en 200 euro. Een groot verschil met bijvoorbeeld Duitsland, waar bellen achter het stuur je een boete van ‘slechts’ 40 euro oplevert.

Meer info: www.vab.be

(Bron: De Zondag)

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Nieuwe verkeersregels en boetetarieven in Europa”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.