RegistrerenAanmelden

“Lager loon bewijst 55-plussers een dienst”

Er moet nog meer gedaan worden om oudere werknemers aan het werk te houden. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid (HRW). De Raad suggereert de loonsvorming op basis van leeftijd te herbekijken. «Nu worden oudere werknemers te vaak aan de deur gezet omdat ze te duur zijn.»

Vorig jaar lag de werkgelegenheidsgraad van Belgische 55-plussers op 38,7%, een van de laagste percentages in Europa. Van de 60-plussers had bijna 60% de arbeidsmarkt verlaten, via een van de stelsels van vervroegde uittreding.

Er werden al verschillende maatregelen genomen om mensen langer aan het werk te houden. Zo werden de voorwaarden voor het brugpensioen strenger gemaakt en wordt wie langer werkt dan 62 beloond met een pensioenbonus. «De huidige hervormingen bieden echter maar een gedeeltelijke oplossing», schrijft de HRW in zijn rapport. Om oudere werknemers langer aan het werk te houden, hint de HRW op een aanpassing van de loonspanning.

Te duur

Dat is het verschil tussen het loon aan het begin van de carrière en dat aan het einde. «Oudere werknemers worden sneller uit de arbeidsmarkt gestoten omdat ze te duur zijn», legt voorzitter Jan Smets uit. «En doordat ze meer kosten, raken ze ook minder snel aan een nieuwe job.»

Ook de ministers van Pensioenen en Werk, respectievelijk Vincent Van Quickenborne en Monica De Coninck, vinden dat over het idee moet worden nagedacht. «De lonen van oudere werknemers zijn te hoog in vergelijking met die van jonge werknemers», zegt De Coninck. Een gemiddelde 60-jarige bediende verdient meer dan 4.500 euro bruto, ruim anderhalf keer zoveel als zijn 30 jaar jongere collega. «We zitten nog vast in het denkpatroon dat het laatste loon het hoogste moet zijn. Dat hoeft niet, en we moeten daarover de discussie aangaan met de sociale partners.»

(Bron: Metro)

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

 1. Geldt dat dan ook voor onze ministers, parlementsleden, ed.? Voor alle dikbetaalde CEO’s? Laat me niet lachen hè zeg.

  Ongepast?

 2. Schaf de hele federale reutemeteut af die op onze rug potvertiert en nu ook nog geld doorsluist naar Hollande. Slavernij is terug van weggeweest. EU is een lachtertje. Verre horizonten lonken voor de dappere 50 plusser die zelfrespect heeft.

  Ongepast?

 3. Lager loon bewijst 55-pussers en dienst.
  Ja, 40 jaar gewerkt en voor andere soms meer, een keer boven de vijftig zijn wij gewoon afgeschreven, zo gaat het in ons maatschappij.
  Moeten wij na vijftig gaan werken voor een minimum loon om ons baan te behouden, jullie zijn goed bezig.
  “Ook de ministers van Pensioenen en Werk, respectievelijk Vincent Van Quickenborne en Monica De Coninck, vinden dat over het idee moet worden nagedacht”
  Zielig qua mentaliteit, ze kunnen er zelf niet aan uit en vinden geen oplossingen, dan toch maar iets snel vinden om toch in belangstelling te komen, in de plaats de vijftig plussers te motiveren met een redelijk voorstel en dit met respect!!!
  Mvg,
  En ontevreden Belg

  Ongepast?

 4. Als we toch een systeem hebben waarbij de burger via Europa zijn eigen land kan aanklagen, ga ik hetvolgende aankaarten:… 40 jaar op het werk geweest of 30 jaar superproductief 12 uur per dag gewerkt en dus veel meer belasting afgedragen als
  bediende in buitendienst verkoop. Als Belg 200000 euro meerafgedragen dan een Luxemburger…
  Pay-back time, Belgium. Interesten niet vergeten aub. En laat de jobs dan maar voor de jongeren.

  Ongepast?

 5. Wat is het volgende, EUTHANASIE voor de gewone, jan met de pet, die ouder is dan 55 jaar!!!

  Ongepast?

 6. Tja, komt ervan als dit soort mensen minister maakt.
  Belgium, a bad future.

  Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.