RegistrerenAanmelden

Ketens – vooral McDonald’s maar ook Media Markt – duurder voor de Belg

We moeten een eigenaardig volkje zijn. Blijkt dat de winkelketens in ons land vaak een stuk – soms bijna 40 procent – duurder zijn dan in de buurlanden. Dat toont een analyse door Test-Aankoop van 1.000 producten in 17 ketens doorheen Europa.

En dan te weten dat we al meer betalen voor elektriciteit – die factuur wordt slinks afgeroomd door de gemeentebesturen – en voor telecom. Zit het in onze volksaard om ons op onze kap te laten zitten?

Maar terug naar de naakte cijfers. Uit de vergelijking van Test-Aankoop valt af te leiden dat vooral fastfood, cosmetica en sommige kledingmerken in België heel wat meer kosten dan elders.

“Omdat internationale ketens meestal het goedkoopst zijn in hun thuisland, komt België helaas zelden als de voordeligste uit de bus”.  Gaan shoppen in de buurlanden – met name Nederland en Duitsland – kan voor grotere aankopen bijgevolg zeer lonend zijn.

McDonald’s

Van de acht onderzochte Europese landen is België voor McDonald’s absoluut het duurst. Hier betaal je dat junk food een derde meer dan in Portugal, het goedkoopste Big Mac-land.

Pizza Hut bakt het nog bruiner (zwarter?), België is 37 procent duurder dan de goedkoopste locatie. De broodjes van Subway zijn hier een kwart duurder.

De prijsverschillen kunnen volgens de consumentenorganisatie niet helemaal verklaard worden door BTW-verschillen, de commerciële strategieën van de ketens spelen een rol. Maar je moet ook rekening houden met de koopkracht. De voor ons goedkope Big Mac in Portugal is voor de Portugees nog altijd duurder dan diezelfde burger voor een Belgische burger.

Ikea

Bij Ikea zijn de prijsverschillen procentueel gesproken minder groot, maar omwille van de grote sommen kun je soms toch een zaakje doen. Zo stelde TA vast dat eenzelfde koel-vriescombinatie in Duitsland 200 euro lager geprijsd stond, in Nederland 150 euro.

“Voor bewoners van de grensgebieden kan het lonen om vooraf online de prijzen te checken”.

Dure CD’s & elektro

Fnac en Media Markt zijn relatief Belg-onvriendelijk. Voor elektronische apparaten is Fnac in Frankrijk iets goedkoper, de cd’s van de Franse keten in België zijn het duurst.

Media Markt is in België ongeveer 10 procent duurder voor elektrische en elektronische apparaten dan Nederland. Hier opnieuw: check prijzen en rij desnoods een klein uurtje.

Beauty

Bij de kledingketens valt er geen lijn op te trekken. Sommige hanteren grote prijsverschillen (Zara en Mango), bij andere zoals H&M en Levi’s is dat amper het geval.

Voor verzorgingsproducten van Yves Rocher wijk je bete uit naar Duitsland, daar betaal je 37 procent minder.

3Suisses kost 15 procent minder in het thuisland Frankrijk, Hema is op de eigen Nederlandse markt 10 procent goedkoper.

Tags: , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

 1. Begrijpelijk dat dit niet blijft duren ?

  Ongepast?

 2. De BELGISCHE KIP, geraakt stilaan KAALGEPLUKT, zeker als ze VLAAMS KAKELT!!!

  Ongepast?

 3. Een Mc Donalds menu is een dikke 5 Eu te duur tegenover dat je het zelf samenstelt met producten die je in de supermarkt koopt, en daar zit ook al een winstmarge op.
  0.60 Cent voor 35ml mayonaise en 1.76 Eu voor een flesje Perrier van 500 ml is wel erg duur.
  Diezelfde Perier kost in de supermarkt 0.68 Eu
  Dus veel te duur die Mc Donalds en die Quick,
  De porties friet zijn 140 of 160 Gr voor een medium of een maxi menu, vergelijk eens met een frituur !!
  Vergelijk maar eens met de prijzen in een goede frituur, verhelderend hoor.

  Laurent

  Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.