RegistrerenAanmelden

Is het echt gevaarlijk bellen tijdens het tanken?

Actrice Rees Witherspoon tankend en bellend. Ze heeft dit wellicht al ooit gelezen.

Vaak hangt er in tankstations een bordje dat bellen tijdens het tanken verbiedt en in veel landen is het ook effectief verboden. Maar is het ook echt gevaarlijk? De kans dat je met een gsm jezelf en een tankstation in lichterlaaie zet is “zo goed als nul”. Dat beweert een Zwitserse specialist in ‘tankstationbranden’. Samen met collega’s heeft hij met verschillende types mobiele toestellen op alle mogelijke manieren geprobeerd er een vonk uit te krijgen, zonder resultaat.

Volgens forensisch expert Olivier Delémont van de universiteit van Lausanne zijn de verhalen over auto’s die tijdens het tanken in brand zouden vliegen door mobiel bellen dan ook gebakken lucht, een regelrechte hoax of broodjeaapverhaal dus. Dat zou terug te voeren zijn op een (verzonnen?) e-mail die afkomstig leek van een medewerker van oliegigant Shell waarin drie branden werden beschreven veroorzaakt door mobiel bellen.

Laag bij de grond bellen

Delémont en zijn collega’s konden geen enkel spoor van een dergelijke brand terugvinden. Klinkklare onzin dus. Dat blijkt ook uit het experiment dat hij opzette.

“In 2003 hebben we met talloze verschillende mobieltjes geëxperimenteerd. Het lukte ons op geen enkele manier om er vonkjes uit te krijgen. Ook niet door kortsluiting van de batterijen”, zei Delémont recent in De Standaard.

Maar stel dat er toch een vonk ontstaat, dat je gsm-batterij bijvoorbeeld ontploft zoals ooit wél is gebeurd? In welke omstandigheden zou er dan brand kunnen ontstaan. Ook dat hebben de Zwitsers onderzocht. Een vonk kan benzinedamp alleen doen ontbranden als de concentratie benzine in de lucht tussen de 1 de 6 procent bedraagt. Die verzadiging bereik je niet snel. Als er een plasje benzine op de grond ligt, dan is de damp tot slechts 1 tot 2 centimeter daarboven nog ontvlambaar en niemand belt zo laag bij de grond.

Is het gevaarlijk je broek op te trekken tijdens het tanken?

Vlak bij de afsluitdop van je benzintank kan even wel wat ontvlambare lucht hangen. Maar toch, omdat er geen enkele vonk uit gsm’s te krijgen was, schatten Delémont en zijn collega’s de kans op een brand door bellen als vrijwel onbestaande. Bijna alle branden in benzinestations worden veroorzaakt door lucifers, aanstekers of sigaretten. Dat is wél een reëel gevaar en dus terecht verboden.

En statische elektriciteit?

De verhalen over tankstationbranden door statische elektriciteit zijn eveneens pure fictie, ondanks wetenschappelijke waarschuwingen in die zin. Je auto met statische elektriciteit in de fik zetten, vergt een nauwgezet scenario.

Voldoende verzadigde benzinelucht heb je pas na het tanken. Je moet tijdens het tanken daarom even terug in de auto gaan zitten, voldoende wrijving opwekken met de stoelbekleding om je lichaam te laden met statische elektriciteit, vervolgens naar de pomp lopen (op rubberen zooltjes – meestal wel het geval – en op een droge dag – die zijn er inderdaad). Als het eerste wat je dan aanraakt het metalen mondstuk van de slang is, dan is het in theorie mogelijk dat er een vonk overspringt.
Theorie tot dusver, want evenmin gedocumenteerd.

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Is het echt gevaarlijk bellen tijdens het tanken?”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.