RegistrerenAanmelden

Inbrekers komen in de late namiddag, hebben totaal geen stress en kennen je huis

Vanaf het najaar van 2011 is het aantal inbraken in ons land spectaculair aan het stijgen. In december 2011 waren er 7.500 inbraken, per dag dus 250. Volgens Eddy De Raedt, directeur criminaliteit van de federale politie, zijn de daders meestal Oost-Europese minderjarigen die zonder enige stress – er kan hen toch niets gebeuren – in de late namiddag toeslaan.

En er is veel kans dat de daders de omgeving al virtueel verkend hebben via Google Street View. Want de statistieken vertonen een sterke stijging vanaf november 2011, de maand waarin Google zijn Street View in ons land lanceerde.

Het is Eddy De Raedt zelf die in enkele kranteninterviews, gevraagd naar een mogelijke verklaring voor de plotse stijging in november, verwijst naar het internet.  Een klare uitleg is er niet, maar de politie stelt zich wel vragen bij toepassingen waardoor mensen hun privéleven blootleggen – Facebook, Google…  - en kan alleen maar de samenloop van deze fenomenen vaststellen.

De beelden van je huis wazig laten maken op Google Street View neemt amper tijd in beslag. Je doet het op Street View zelf door virtueel voor je huis te gaan staan. Onderaan in de foto vind je een link ‘een probleem melden’. ‘t is poepsimpel. Op ZD Net (Hoe je huis van Street View verwijderen) word je bij het handje genomen.

Normaliseren

Het aantal inbraken steeg van 5.000 in december 2010 naar 7.500 in december 2011. Die trend heeft zich doorgezet tot maart. Intussen zouden de cijfers weer normaliseren.

De misdaadstatistieken gaan sinds 2006 weer in stijgende lijn. De veiligheidsdiensten vermoeden dat de uitbreiding van de Europese Unie de aantrekkingskracht van België nog verhoogd heeft. Oost-Europese inbrekersbendes zijn al jarenlang actief in West-Europa, maar nu trekt ons land als een magneet gespuis aan uit een veel groter ‘hinterland’.

“Shopping Center”

Federaal magistraat Eric Bisschop die de strijd tegen de rondtrekkende daderbendes coördineert, noemt België “het shopping center van West-Europa” voor dieven. “België is een speldenkop groot en ligt centraal. Ze zijn dus direct binnen en ook direct opnieuw weg. Het is hier een aards paradijs voor rondtrekkende dadergroeperingen”, aldus Bisschop in De Morgen.

Het dichte Belgische wegennet is ook een pluspunt. De Raedt (foto) geeft het voorbeeld van plots gedaalde inbraakstatistieken in een bepaalde regio. De zeer eenvoudige verklaring hiervoor was dat er wegenwerken waren op de afrit op de autotstrade.

Totaal geen stress

Inbreken is georganiseerd werk. Daderbendes schakelen daarvoor minderjarigen in. Die worden op geselecteerde doelwitten uitgestuurd, nemen daarvoor soms het openbaar vervoer en slaan overdag toe.

De meeste van die minderjarigen hebben volgens De Raedt “totaal geen stress, alsof inbreken in hun cultuur zit”.

Vorig jaar werden 350 dadergroepen geïndentificeerd. Er zijn nog mogelijkheden om de strijd tegen dit soort shopping-banditisme op te voeren. Naast meer internationale samenwerking kan er vooral op het vlak van strafbeleid en uitwijzingen nog een tandje bijgestoken worden.

Amper 5 maand cel

Daders achter woninginbraken krijgen doorgaans 25 maanden cel. Daarvan zitten ze er gemiddeld 5 uit. “We kunnen niet zeggen dat dat een onaangepaste straf is. Het probleem is: maar vijf maanden cel voor personen die uit een uitzichtloze situatie uit Oost-Europa komen. Je zou voor minder komen pikken,” aldus De Raedt.

De wet laat toe veroordeelde vreemdelingen het land uit te zetten als ze vrijkomen. Die uitzettingsprocedures – waar meerdere diensten bij betrokken zijn – worden nu veel beter aangestuurd. In 2009 werden maar 9 vreemde criminelen uitgezet en voor tien jaar de toegang tot ons land ontzegd. In 2010 en 2011 steeg dat cijfer naar 305 en 331. In de eerste 3 maanden van dit 2012 staat de teller al op 362.

Lees ook:
Gouden tips om inbrekers buiten te houden
Lyndsey Pfaff slachtoffer van inbraak en autodiefstal
Adi (Mijn Restaurant) betrapt tijdens inbraak: “Vol bloed, met koevoet”
Laat je door anderen niet in je blootje zetten op de Facebook Tijdlijn
Nieuwste truc van rovers op de autobaan: Een ei

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

 1. En aan wie hebben we dit allemaal te danken? Ik ken het antwoord. De pers ook? De pers is zelfs een medeplichtige is mijn stellige mening.

  Ongepast?

 2. Volgens de vervalste statistieken van Bartje Somers is er in Mechelen nochtans geen probleem, maar de Mechelaars weten wel beter. Als ze naar de stad gaan worden ze 2 keer bestolen: in de stad wordt hun portefeuille gepikt en als ze thuis komen zijn er inbrekers over de vloer geweest. Veelal Oost-Europeanen, maar misschien functionneren zijn bewakingscamera’s nog niet optimaal.

  Ongepast?

 3. Als de politie liever mensen ambeteert met alcoholcontroles in plaats van inbraken te voorkomen dan moet men niet verwonderd zijn dat de mensen zich wapenen tegen de inbrekers ! Zelf slachtoffer en politie nam niet eens de moeite om naar sporen te zoeken ondanks mijn uitdrukkelijk verzoek. Later vastgesteld dat dezelfde agente de dienstauto waste tijdens de diensturen.

  Ongepast?

 4. Een goede tik met een baseball knuppel en ze komen maar één keer.

  Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.