RegistrerenAanmelden

Hoe een schijnscheiding profijtig kan zijn

Schijnhuwelijken zijn een bekend fenomeen en er wordt tegen opgetreden door de administraties die bevoegd zijn voor immigratie. Schijnscheidingen zijn veel minder bekend en er wordt niet tegen opgetreden. Nochtans kan er grof geld mee verdiend worden: De alimentatie aan de zogezegde ex is voor 80 procent een aftrekbare kost. En daar blijft het niet bij.

Volgens hoogleraar Alain-Laurent Verbeke (KU Leuven) worden  schijnscheidingen  precies omwille van deze grote fiscale voordelen georganiseerd en is er geen reden om ze niet aan te pakken.

Hoe werkt het? De belangrijkste hefboom is de alimentatie aan de ex-echtgenoot. Ook bij schijnscheidingen is het bijna altijd de vrouw die alimentatie krijgt. “Door de alimentatie te kapitaliseren tot een som, kan de man 80 procent daarvan in een keer in aftrek nemen van zijn beroepsinkomsten. Bij de vrouw wordt dat alimentatiekapitaal omgezet in een fictief jaarbedrag door toepassing van een omzettingscoëfficiënt, voor 80 procent belast”, aldus Verbeke in De Tijd.

Voor zelfstandigen

De praktijk is vooral interessant voor zelfstandigen, ondernemers of vrije beroepen. Als die persoon op een bepaald moment in een keer een grote uitbetaling, commissie of ereloon ontvangt, moet hij daarop normaal gezien onmiddellijk personenbelasting betalen.  Als hij die grote som echter in een keer als alimentatiekapitaal aan zijn (zogezegde ex-)vrouw kan uitkeren, betaalt hij op die som een minimum aan belastingen, gelet op de grote aftrek van 80 procent. Bij de vrouw wordt de belasting beperkt tot 80 procent van het kapitaal en in de tijd gespreid.

Nog beter wordt het wanneer de ex in een huis op naam van meneer woont. Dat is voor de man een post die opnieuw voor 80 procent aftrekbaar is (mevrouw wordt wel op 80 procent van de werkelijke huurwaarde belast). Dit systeem kan volgens Verbeke nog geperfectioneerd worden door de alimentatie gedeeltelijk aan de kinderen uit te betalen.

Aanpakken die handel

“Er is geen enkele reden om die praktijken niet aan te pakken”, stelt Verbeke. De fraudeurs schrijven zich in op twee verschillende adressen en maar zetten in werkelijkheid hun leven als koppel en gezin gewoon verder. Echtscheidingsfraude is dus vaak ook domiciliefraude en kan opgespoord worden, al weet de naaste omgeving en in sommige gevallen de kinderen zelfs van niets.

In het recente en minder recente verleden werden opmerkingen over dit soort praktijkten weggewuifd. De administratie is (was?) van oordeel dat ze over niet genoeg gegevens beschikt om het probleem aan te pakken en dat deze fiscale diefstal dus niet traceerbaar is. “Ik durf dat zeer te betwijfelen”, aldus Verbeke. Waar wachten ze nog op? Misschien Elio Di Rupo een abonnement op De Tijd bezorgen?

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Hoe een schijnscheiding profijtig kan zijn”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.