RegistrerenAanmelden

Energieprijzen: “Er kan de eerstkomende jaren nog de helft bij”

Energie wordt nooit meer goedkoop. Dat is al enkele maanden een steeds terugkerende titel links en rechts. Maar nu de onzekerheid rond grote olieproducent Iran toeneemt, worden de toekomstramingen nog pessimistischer.

Sinds de oplopende spanningen met Iran zijn er meer en meer analisten die een olieprijs van 200 dollar per vat voorspellen. Momenteel schommelt ruwe olie rond de 102 dollar per vat. Ook gas- en elektriciteitsprijzen worden omhoog gezogen, omdat fossiele brandstoffen nog altijd richtingbepalend zijn voor energieprijzen in het algemeen. Zijn volgende heren doemdenkers?
>>Nieuwe refreintjes / >> Belgische update

  • De gerenommeerde energie-expert Doug Reynolds (Universiteit van Alaska Fairbank) zei enkele dagen geleden dat hij de de olieprijs binnen de vijf jaar ziet oplopen tot 200 dollar per vat.
  • De Amerikaanse olie-analist Patrick DeHaan van de consumentenorganisatie GasBuddy – die volgens ABC News eerder terughoudend is met voorspellingen – acht het zelfs mogelijk dat dit jaar “alle records zullen worden verpulverd”, ondermeer als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten. Ook hij vindt een olieprijs van 200 dollar best haalbaar.
  • In mei van afgelopen jaar – dus nog voor de opstoot van de politieke spanning rond Iran – voorspelde Deutsche Bank al dat de gas- en elektriciteitsprijzen de komende jaren fors stijgen. “De globale energierekening van een gezin kan de komende vier jaar met 30 tot 50 procent stijgen”.  Analist Martin Brough verwachtte toen voor dit jaar al een forse stijging en zei dat de prijzen pas serieus zullen stijgen en naar een heel ander niveau gaan vanaf 2013, volgend jaar dus.
  • Die mening deelde enkele dagen geleden ook Erik De Vries, directeur van de Nederlandse Organisatie voor Energiehandel (NOVE): “Het zou mij niet verbazen als voor de zomer een nieuw record wordt bereikt in de olieprijs”.


Twee nieuwe refreintjes

Aan het intussen al traditionele deuntje van aankomende duurdere energie zijn twee refreintjes toegevoegd. Na de inzinking van de energieprijzen bij de bankencrash in 2008 werd voorspeld dat de energievraag uit de nieuwe economieën – India, China, Brazilië – de olieprijs stelselmatig omhoog zou drijven. Dat gegeven blijft.

Relatief nieuw is het probleem Iran. Dat land dreigt ermee de Straat van Hormoez, een strategisch belangrijke aanvoerroute voor olie, te blokkeren. Zowel de VS als de Europese Unie oefenen druk uit op dat land om zijn nucleaire programma te stoppen. De EU wil zelfs de invoer van Iraanse olie verbieden. De lidstaten zouden volgens de BBC eind deze maand daarover een akkoord kunnen afkondigen.

Tweede nieuw gegeven in het nadeel van je portefeuille is de dalende waarde van de euro. Door de schuldencrisis daalt de euro tegenover dollar. Olie wordt afgerekend in dollar en gaat dus nog meer euro’s kosten.

Belgische update

Voor de automobilisten begint 2012 alvast slecht. De verwachte prijsstijgingen zullen extra voelbaar zijn omdat het omgekeerde cliquetsysteem – waarbij de prijsstijging vanaf een bepaald niveau afgeremd werd door een automatische verlaging van de accijnzen – niet meer van kracht is. Die rem op de prijzen trad in werking vanaf een dieselprijs van 1,50 en een benzineprijs van 1,70 euro. De regering Di Rupo heeft de werking ervan niet verlengd.
Voor de huishoudens had Vlaams energieminister Freya Van den Bossche een aankondiging (nee, het is nog wachten op echte concurrentie en scherpe elektriciteitsprijzen): Op de site van de Vlaamse energiewaakhond VREG is een module bijgebouwd waar consumenten de dienstverlening van de leveranciers kunnen vergelijken. Met de V-Test van de VREG kan de consument de goedkoopste/beste leverancier voor gas en elektriciteit vinden.

Lees ook: Energieprijs kan tot 30 procent lager
Laat de energiefactuur niet op je wegen, druk ze zelf samen
Moeilijk geld verdienen door hout te stoken

Tags: , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Energieprijzen: “Er kan de eerstkomende jaren nog de helft bij””.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.