RegistrerenAanmelden

‘Hotel mama’ wordt nóg interessanter

Slecht nieuws voor de mama’s, of misschien goed. Het hangt er maar vanaf of je je kinderen graag nog langer in huis hebt. Want dat is de trend van de laatste jaren en het wordt erger/beter.

De leeftijd waarop jonge (?) singles of koppels een eigen woning kopen is sinds 2007 enkele jaren opschoven naar achter. Daar komt de eerstkomende jaren wellicht geen beterschap in.

Integendeel. Want ondanks de flauwte op de vastgoedmarkt, is het drummen als zelden tevoren in het segment tot 250.000 euro.

“Singles kopen nu op de gemiddelde leeftijd van 36, in 2007 was dat nog op 34 jaar. Koppels zijn nu gemiddeld 33 in plaats van 31 jaar”, aldus John Romain (foto) van Immotheker in De Morgen. De kinderen blijven noodgedwongen langer in ‘hotel mama’.

Onmogelijke opdracht

Twintigers of dertigers met weinig of geen spaargeld hebben het volgens ING-expert Julien Manceaux nog nooit zo moeilijk gehad.  Wie geen zetje krijgt van de ouders of serieus gespaard heeft, staat voor een onmogelijke opdracht.

Dat is het geval voor een grote groep kandidaat-kopers. Een derde van de starters beschikt volgens cijfers van Immotheker over minder dan 25.000 euro eigen middelen, een derde over minder dan 75.000 euro, nog een derde zit in de comfortabele toplaag.

Uitstellen dan maar?

Een aankoop uitstellen is volgens vastgoedspecialisten ook niet de oplossing. Wachten heeft volgens Manceaux geen zin, hij ziet de Belgische vastgoedmarkt (volgens de Nationale Bank 15 procent te duur, in sommige internationale vergelijkingen zelfs 50 procent overprijsd) niet crashen maar eerder een ‘soft landing’ maken. Er is ook veel kans dat de historisch lage rente bij economisch herstel stijgt.

Toch excellente spaarvorm

Ook good old Philippe Janssens (foto) van adviesbureau Stadim zit op die golflengte. Een huis kopen of een appartement blijft in dit land “een excellente spaarvorm”, hoe jong je ook bent. En als je ze binnen een paar jaar met wat verlies moet doorverkopen? Geen ramp, aldus Janssens, want de prijs van het volgende droomhuis zal dan ook lager zijn.

Een woning kopen als ‘doorstroomwoning’ – om met winst in te ruilen voor een groter exemplaar als de kinderen er zijn – is in deze vlakke markt geen vanzelfsprekend scenario.

Droom bijstellen

Blijkbaar is dat ook het buikgevoel van heel wat kandidaat-kopers. Ze zijn allemaal op zoek naar iets in de buurt van de 250.000 euro op de juiste locatie, met wat ruimte plus een tuintje. “Iedereen vist in dezelfde poel. Gevolg: mensen kamperen voor de openingsuren voor kantoor om een optie te nemen op een woning die ze zelfs niet gezien hebben. Dat is niet gezond meer”, zegt een makelaar van Center Office in Gent in De Morgen. Kandidaat-kopers krijgen steeds minder tijd om te twijfelen, snel beslissen of iemand anders is er mee weg.

De oplossing: Je droom wat bijstellen, adviseert Julien Manceaux. Of extra tijd in hotel mama.

Tags: , , , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. Crimineel wat ik hier lees. Eigenbelangen van de vastgoedsector die verdomd goed weet wat er te wachten staat. Klappen tot 100000 euro verlies op een te dure woning kan de veel te zwaar belaste Belg nooit verwerken. Neem dan ook nog de dreigende bevriezing, zelfs verzwakking van de lonen… En heb je wel werk in Belgie over 5 jaar ?

    Ongepast?

  2. Een kat in het nauw, maakt rare sprongen!!!

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.