RegistrerenAanmelden

Belasting op je tweede verblijf: Hoeveel en wat moet je aangeven?

Wat zou het heerlijk zijn om in Spanje, Italië of Frankrijk een optrekje te hebben. Heerlijk genieten van de zon in een eigen tweede verblijf en het eventueel ook verhuren… Maar waar moet je rekening mee houden in eigen land als je zo’n buitenlands verblijf aankoopt?

Als je Belg bent, dan betaal je belastingen. Niet alleen op je inkomen in België, maar ook op inkomsten uit je buitenlands optrekje. Het land waar
het verblijf ligt, zal ook belastingen heffen. Dubbel betalen dus? Nee, gelukkig heeft België met een aantal landen belastingverdragen gesloten. Daardoor betaal je doorgaans belasting op je tweede verblijf in het buitenland en verleent België jou vrijstelling.

Belastingbrief

Maar opgelet! Je moet je buitenlands verblijf wel aangeven op je belastingbrief. De fiscus houdt er namelijk rekening mee om je belastingtarief te bepalen voor je Belgische inkomsten. Het kan dus gebeuren dat je zo in een hogere belastingschijf terechtkomt.

Wat moet je dan precies aangeven? Als je je buitenlandse woning verhuurt, dan geef je de huuropbrengsten aan. Gebruik je de woning zelf, dan geef je de brutohuurwaarde aan: hoeveel je bij een verhuur normaal zou krijgen volgens de inschatting door jezelf of door een lokale controleur. Vaak wordt daarvoor 5,3% van de verkoopwaarde gebruikt. Van die bruto-inkomsten mag je wel nog de buitenlandse belastingen aftrekken. En de fiscus zal zelf nog een kostenforfait voor onderhoud en herstellingen aftrekken.

Gegevens uitwisselen

Je woning in het buitenland niet aangeven is een gevaarlijke strategie: België sluit met steeds meer landen verdragen af waarbij automatisch gegevens
worden uitgewisseld van de eigenaars van woningen in beide landen.

Stel, je koopt een villa in de Provence. Daarvan wordt “kennis genomen” door de Franse autoriteiten, die de Franse fiscus verwittigen. Die zal op zijn beurt de Belgische fiscus op de hoogte brengen. Als blijkt dat je in je Belgische belastingaangifte je Franse villa niet hebt vermeld, dan zal je dat mogen gaan uitleggen aan je belastingcontroleur. Met zware straffen voor belastingontduiking als risico.

Lenen en minder betalen?

Wil je graag zowel je Belgische als je buitenlandse belastingen verminderen? Dan kan je ook lenen voor de aankoop van een verblijf in het buitenland.
En dat kan perfect bij een Belgische bank. De meeste banken hanteren bij het toekennen van een lening voor een tweede verblijf in het buitenland geen andere tarieven of voorwaarden dan voor een woning in eigen land. Alleen de waarborg verschilt.

Veel banken willen alleen een hypotheek nemen op vastgoed in België, niet in het buitenland. Dat betekent dat je vastgoed in België moet bezitten om een hypothecaire lening aan te gaan voor een verblijf in het buitenland. Het goede nieuws is dat je voor zo’n hypothecaire lening voor een tweede verblijf ergens in Europa ook fiscaal voordeel geniet. De intresten geven recht op de gewone intrestaftrek en voor de kapitaalaflossingen krijg je belastingvermindering.

(Bron: De Zondag)

Meer hierover op :
Een huis onder de zon: tweede verblijf in het buitenland (projectontwikkelaar Vanhaerents)

Een tweede verblijf: een tweede zorg? (Knack.be)
Tweede verblijven & de fiscale gevolgen (CIB)

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Belasting op je tweede verblijf: Hoeveel en wat moet je aangeven?”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.