RegistrerenAanmelden

45-plusser is voor de baas minder aantrekkelijk dan allochtoon of gehandicapte

Ouderen, allochtonen en gehandicapten worden ernstig gediscrimineerd in de werksfeer. België is op dit vlak voor oudere mensen zelfs het meest ongunstige land van Europa. Dat blijkt uit de
eerste Diversiteitsbarometer van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR).

Die barometer gaat na of ouderen, allochtonen en gehandicapten gediscrimineerd worden als ze solliciteren en tijdens hun werk. Sollicitanten van boven de 45 jaar lopen 8% meer kans om gediscrimineerd te worden dan andere kandidaten. Allochtonen lopen 6,6% meer kans om gediscrimineerd te worden bij de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Bij gehandicapten is dat 4 procent.

Ze gaan zich gedragen naar het vooroordeel

Het CGKR besluit uit dit alles dat er voor ouderen, allochtonen en gehandicapten heel wat drempels zijn om een baan te vinden. Stereotypen om deze groepen te weigeren spelen een grote rol, maar worden vaak ingekleed in economische argumenten.

Ook op de werkvloer krijgen deze groepen minder opleidingskansen, minder uitdagend werk en maken ze minder kans op promotie. Gevolg is dat leden van deze groepen zich gaan gedragen
naar het stereotype dat over hen bestaat: ze profileren zich minder en trekken zich meer terug.

Arme oudere

  • Een vijfde van het HR-personeel vindt dat oudere werkzoekenden niet flexibel genoeg zijn om aangeworvente worden.
  • 12% van de bevraagden was de voorbije twee jaar getuige van discriminatie van oudere mensen, 6% zei zelf slachtoffer te zijn geweest.
  • Uiteindelijk werkten in België nog 37,8% van de mensen boven de 55 jaar in 2010, het Europese gemiddelde bedraagt 46,3%.
  • En eens werkloos vinden ouderen nog amper werk: drie vierde van de werkloze mannen boven de 50 jaar is al meer dan twee jaar werkloos (80% bij de vrouwen).

(Bron: Gazet van Antwerpen/ Het Belang van Limburg)

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “45-plusser is voor de baas minder aantrekkelijk dan allochtoon of gehandicapte”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.