RegistrerenAanmelden

40-plussers hebben het gehad met hun ‘citroen-loopbaan’

Het ziekteverzuim in België neemt toe. De cijfers variëren al naargelang de bron, maar de trend is duidelijk. Ook duidelijk daarbij is het feit dat vooral het lange ziekteverzuim de statistieken opdrijft. En dat komt volgens SD Worx vooral voor bij 40-plussers. “De citroenloopbanen hebben hun grens bereikt”.

Dat zegt François Lombard, specialist ziekteverzuim en aanwervingen bij SD Worx, in De Tijd: “Ze zetten zich voor 100 procent in, maar op een zeker ogenblik wordt het hen teveel en storten ze in”, aldus Lombard.

Volgens het sociaal secretariaat Securex bedroeg het ziektverzuim vorig jaar gemiddeld 14 dagen. SD Worx heeft zelfs nog hogere cijfers: 15,9 dagen in 2010 en 17 dagen in 2011. Vooral het lange ziekteverzuim – langer dan 30 dagen – draagt daar toe bij.  Dat is volgens Lombard “spectaculair” gestegen, namelijk met 47 procent sinds het uitbreken van de crisis in 2008.

Generatieconflict

Het lange ziekteverzuim komt daarmee bijna op hetzelfde niveau als het korte, maar er is een duidelijk verschil in de leeftijd van de zieken. “We stellen grote verschillen vast tussen de generaties”, aldus Lombard. De oudere generatie heeft hard ingezet op een carrière en hebben het geld nodig om hun ambities en levensstijl op peil te houden. Maar op een bepaald moment breekt de veer. “Het is vooral een gebrek aan erkenning dat hen dan parten speelt”.

De jongere  generatie daarentegen heeft een heel andere attitude en is niet meer bereid alles op te geven voor een job.  Zij zoeken een goed evenwicht tussen werk en privéleven en stoppen gewoon met een job als die hen niet meer zint of als ze aan een sabbatjaar of langere onderbreking toe zijn.

Ook crisis

Een van de andere factoren die het langere ziekteverzuim omhoog jagen, is volgens Lombard de crisis. De hogere werkdruk en zwaardere lichamelijke belasting beginnen werknemers parten te spelen. En die werkdruk blijft toenemen omdat er op heel wat plaatsen kordaat gesnoeid wordt in het personeelsbestand.

Tags: , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “40-plussers hebben het gehad met hun ‘citroen-loopbaan’”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.